Piipahdus Pietarin siltojen alle

 

Hevoskastanja ja sireenit tuoksuvat. Joukko intohimoisia melojia valuu pietarilaisen hotellin kerroksista etupihalle. Puolet väestä on nukkunut vain muutaman tunnin tultuaan Suomesta kärryn kanssa, jossa on kuusi kajakkia. Toinen puolikas tuli aikaisemmin auton katolla matkustavien parin kajakin kanssa. Joukkio on kokoontunut tutustuakseen Pietariin kanavien kautta.

Matkan on järjestänyt ja oppaana toimii joensuulainen Juri Sevrjukov, jonka synnyinkaupunki Pietari on.

Hotellin valinta on huikea. Kajakit kannetaan hotellin pihalta kadun yli ja lasketaan kanavaan.  Pudotus on lähes kaksi metriä. Laskeutumista varten ovat pikkuruiset metallitikkaat. Askelmat ovat juuri päkiän levyiset. Juri pitelee kajakkia varmoin ottein, jottei kajakki kellahda siihen tikkailta laskeutuessa.

- Pietari on rakennettu joki- ja kanaverkoston varrelle. Siltoja on satoja, joita koristavat muun muassa hevos-, aarnikotka- ja leijonaveistokset.  Kanavan rannoilla on vesipysäkkejä, joissa portaat laskeutuvat alas veden tasoon. Jokainen pysäkki on omanlaisensa, kertoo opas Juri Sevrjukov.

Matkaan lähdetään aamulla kuudelta. Kanavissa on siihen aikaan rauhallista ja samalla voi seurata kuinka miljoonakaupunki herää.

- Kanavissa näkyy melojia todella harvoin, siksi tarjoamme pietarilaisille melkoisen aamuyllätyksen. Töihin matkaavat hieraisevat silmiään ja pysähtyvät ottamaan kuvia kännyköillä. Kädet heilahtavat tervehdykseksi. Siinä tuntee olevansa nähtävyys, toteaa samaisella matkalla jo kolmatta kertaa oleva enolainen Saara Immonen.

- Tämä on kulttuurimelontaa. Historia on aina ympärillä. Reissut ovat aina olleet mukavia ja joka kerta löydän jotain uutta. On erivärisiä siltoja ja tsaarin vanhoja asuntoja. Takorautakaiteet ovat kuin pitsiä. Verikirkko ja Iisakin kirkko ovat myös kanavien varrella.

Matkamme pysähtyy Neva -joen suulle. Iso vene pysähtyy eteemme ja estää etenemisen. Pietarissa riittää yllätyksiä.

- Siinäkin on oma viehätyksensä, kun suunnitelmat eivät pidä aina paikkaansa ja ohjelmaa muutetaan tilanteen mukaan. Tälläkin retkellä Nevan tultua suljetuksi muutaman tunnin ajaksi Putinin vierailun takia, vaihdamme vain reittiä. Yllätyksellisyys kiehtoo, Saara Immonen jatkaa.

Rantasalmelainen Pekka Pouhula on melonnan konkari niin Venäjällä kuin Suomessa.

- Minua vetää tänne aina uudelleen retkeilyn ja korkeakulttuurin kontrasti. Voin meloa päivän ja mennä illalla ja yhteen maailman hienoimmista baleteista. Eikä tarvitse olla puku päällä. Teeppä se sama Pielisellä. Pietari on myös vanha inkeriläisten asuinpaikka, Pekka Pouhula toteaa.

Siltojen alla on rauhallista. Siltojen holvit on rakennettu niin, että liikenteen ääni vaimenee.

- Näillä reissuilla on hienoa se, että voin mennä vapaasti. On aikaa itselle ja voi tutkia niitä kohteita, joista olen kiinnostunut kaikessa rauhassa. Toki, sellaiset venäjän lasit on hyvä pitää mielessä, Pekka Pouhula lisää.

Venäjän laseilla Pekka Pouhula tarkoittaa tällä kertaa kesän ensimmäisen helleviikonlopun jälkiä. Myöhäiset juhlijat saattavat olla vesipysäkeillä vielä aamu kuudelta, kun lähdemme liikkeelle.

- Kajakkimelojat kuuluvat samaan heimoon. Retkille osallistujat ovat rentoja, retkeilystä ja luonnosta pitäviä ja luonnosta huolehtivia. Arvostan ihmisiä ja haluan viedä heitä luontoon ja erikoisiin paikkoihin. On ilo huolehtia ihmisistä ja nähdä heidän kasvoltaan uuden kokemuksen riemu, paljastaa opas Juri Sevjurikov.

Joukkoa katsoessa ja kuunnellessa juolahtavat mieleen sanat: huoleton, rento, sopeutuva, ikinuori, seikkailunhaluinen ja omatoiminen.

- Kerrassaan erikoinen reissu. Tapasin mukavia - samoja arvoja omaavia ihmisiä, maukasta ruokaa, sää suosi ja elämäni ensimmäinen kerta baletissa oli myös hieno kokemus. Kanavissa oli vähemmän vettä kuin odotin ja roskaa jonkin verran, summaa lieksalainen Pekka Turunen kokemustaan.

 45 sillan holvikaarta altapäin ja 36 melottua kilometriä kanavissa ja Neva - joella. Pietarin kanavat ovat lähellä ja erikoinen kokemus kokeneemmallekin retkeilijälle. Varsinkin, jos ne yhdistää yhteen maailman parhaista baleteista.